Har du ondt i tænderne? Her er fire ting du kan gøre med det samme

At have tandpine er uden tvivl noget af det værste for rigtig mange mennesker. Det er ofte en smerte, der gennemborer hele hovedet, og er svært at udholde. Man kan ikke slappe af, når man har stor tandpine. Og det er svært at koncentrere sig om andet end tandpinen. Men heldigvis er der en række ting, du kan gøre for at afhjælpe smerten.

Tegn på tandpine

Der er forskel på lige at mærke lidt smerte og så en tandpine, der vil fortsætte. Så for at være sikker på at der er tale om en pine, der bliver ved, er der en række ting, du kan og bør holde øje med. Først og fremmest er det forholdsvist sikkert, at hvis smerten er i flere tænder, så er det et tegn på at den bliver ved.

Men også hvis du har hævelse i tandkødet, har blødning fra dit tandkød, så er det et dårligt tegn. Men der er andre tegn på at der er tale om direkte tandpine. Det er blandt andet hvis du er følsom over for kolde og varme drikke- og madvarer, eller hvis dit tandkød er kraftigt rødt. Selvfølgelig er der forskel på mild og kraftig tandpine, men under alle omstændigheder er det ubehageligt.

Går ikke væk af sig selv

Der er aldrig et rigtigt tidspunkt at have tandpine på. Tandpine er altid ubelejligt og aldrig behageligt. Men ofte kommer det lige præcis, når det er tid til noget andet vigtigt. Og en ting er helt sikkert: Tandpinen går ikke væk af sig selv. Du skal gøre noget ved den. Men det er heldigvis også muligt.

Gå til tandlægen

Det er selvfølgelig oplagt at gå til tandlægen, når du har tandsmerter. Og det bør du i langt de fleste tilfælde, hvor tandpinen er konstant. Men det er ikke altid det er muligt at få en tid hos sin tandpine indenfor en overskuelig tidsramme. Derfor er det gavnligt at have et par gode tricks du kan bruge for at få styr på smerten hurtigt.

I nedenstående følger fire ting du kan gøre med det samme for at få tandpinen væk:

Nr. 1: Smertestillende piller

En oplagt måde til at få smerten ved tandpine til at forsvinde er at benytte smertestillende medicin. De oplagt medicintyper er Ipren, Pamol og Pinex, der kan erhverves i håndkøb i rigtig mange helt almindelige butikker. Det er ofte en god ide at kombinere Ipren med Pamol eller Pinex for at få den optimale virkning.

Smertestillende medicin får ikke tandpinen til at forsvinde, men dæmper ofte smerterne til et niveau, der er til at holde ud. Og dette blot i en periode. Det er vigtigt at følge den anbefalet dosis, da den smertestillende medicin kan give skader. Fortsætter smerten efter at virkningen af medicin er ophørt skal du søge tandlæge.

Nr. 2: Brug mundskyllemidler

En anden og god måde til at dæmpe tandpinen er at skylle din mund i klorhexidin og dermed foretage en antibakteriel aktivitet i din mund. Det er ikke noget, der løser alle problemer, men det kan virkeligt rigtigt effektivt på rødme og hævelse omkring tandkødet. Klorhexidin kan købe på et apotek eller i supermarkedet eller helsebutikken. Altså det kan erhverves i håndkøb.

Det er betændelse og lignende, som klorhexidin virker bedst imod.

Og så føles det bare rigtigt rart med en skyllet mund.

Du kan enten skylle munden direkte, og spytte ud igen, eller du kan benytte en vatpind til at rense direkte på stedet, hvor det gør ondt. Men husk altid at følge de anvisninger, der findes på flasken. I øvrigt kan du uden problemer købe klorhexidin de fleste steder i udlandet, hvis du skulle stå i en situation med smerter i munden på en rejse.

Nr. 3: Is holder smerten nede

Is er godt for mange ting. At køle ned omkring et sted med smerte kan give en dæmpende effekt. Det gælder også for tandpine. Altså det er en god ide at bruge en ispose eller måske en pose med frosne grøntsager mod kæben eller mod kinden, hvor der er smerte. Eller du kan tage en isterning i munden og holde den mod stedet med smerte.

Dette kan både hjælpe på selve smerten og i øvrigt også på hævelsen. Der er også i dette tilfælde kun tale om at smerten dæmpes, og ikke nødvendigvis forsvinder. Du kan gentage behandlingen flere gange, men du skal selvfølgelig søge tandlæge, hvis smerten kommer igen. Behandlingen kan også benyttes efter en tandbehandling, hvor der er hævet omkring stedet, hvor behandlingen er sket. I det tilfælde skal smerten forsvinde efter en periode.

Nr. 4: Undgå nogle fødevarer

Har du tandpine kan du med stor fordel undgå at spise og drikke en række forskellige fødevarer. Faste fødevarer kan trykke på det område, hvor du har smerte og dermed gøre tandpinen endnu værre. Specielt gulerødder, æbler, nødder og andre hårde ting kan være rigtig hårde ved tænderne.

Også meget kolde eller varme fødevarer kan gøre smerterne i tænderne værre.

Så måske skal du nøjes med supper, grød, yoghurt eller koldskål, når du har tandpine. Altså ting der ikke skal tygges og dermed med risiko for ny smerte. Desuden er det en god ide at drikke rigtigt meget vand, hvis du lider af tandpine. Vand giver bedre balance i kroppen og dermed kan du bedre modstå tandpine.

Menu
Top